Witam mam problem z tym wyrażeniem .Czy mógby ktoś to rozwiązać i najlepiej wytłumaczyć krok po kroku byłabym bardzo wdzięczna . . .
Doprowadź do najprostszej postaci wyrażenie
\(\frac{ a^{2} -9 b^{2} }{ a^{2} +2ab+ b^{2} }: \frac{a+3b}{ab}\)
Doprowadź do najprostrzej postaci
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
założenia:\(\ \ \ a\neq -b\ \ \ i\ \ \ a\neq -3b\ \ \ i\ \ \ a\neq 0\ \ \ i\ \ \ b\neq 0\)
\(\frac{(a-3b)(a+3b)}{(a+b)^2}\cdot \frac{ab}{a+3b}=\frac{ab(a-3b)}{(a+b)^2}\)
\(\frac{(a-3b)(a+3b)}{(a+b)^2}\cdot \frac{ab}{a+3b}=\frac{ab(a-3b)}{(a+b)^2}\)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2009, 22:14 przez jola, łącznie zmieniany 1 raz.