Znaleźć 135 cyfrę po przecinku rozwinięć ułamków...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 143
- Rejestracja: 15 lis 2010, 02:07
- Podziękowania: 88 razy
Znaleźć 135 cyfrę po przecinku rozwinięć ułamków...
Czy potrafisz znaleźć 135 cyfrę po przecinku rozwinięć ułamków \(\frac{2}{7}\) i \(\frac{11}{13}\) ?
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Znaleźć 135 cyfrę po przecinku rozwinięć ułamków...
\(\frac{2}{7}=0,(285714)\)
w 135 zmieszczą sie takie 22 takich rozwinięcia i \(22*6+3\), a więc 135 liczba będzie trzecia liczba rozwinięcia, czyli 5
w 135 zmieszczą sie takie 22 takich rozwinięcia i \(22*6+3\), a więc 135 liczba będzie trzecia liczba rozwinięcia, czyli 5
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Znaleźć 135 cyfrę po przecinku rozwinięć ułamków...
\(\frac{11}{13}=0.(846153)\)
Podobnie jak wyzej \(135=22*6+3\), czyli 135 liczba roziwnięcia bedzie 6
Podobnie jak wyzej \(135=22*6+3\), czyli 135 liczba roziwnięcia bedzie 6
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)