Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
justka
- Dopiero zaczynam
![Dopiero zaczynam Dopiero zaczynam](./images/ranks/rank1.gif)
- Posty: 28
- Rejestracja: 13 wrz 2009, 09:52
Post
autor: justka »
Liczbę 210 podziel na 7 składników tak, aby tworzyły one ciąg arytmetyczny i największy z nich był o 3 razy większy od najmniejszego składnika... ???
-
jola
- Expert
![Expert Expert](./images/ranks/rank11.gif)
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
Post
autor: jola »
\(\begin{cases}\frac{a_1+a_7}{2}\cdot 7=210\\a_7=3a_1\\a_7=a_1+6r\end{cases}\ \ \Rightarrow\ \ \begin{cases}a_1=15\\a_7=45\\r=5\end{cases}\)
odp: Szukany ciąg:15,20.25,30,35,40,45