Rozszerzony algorytm euklidesa

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Anulak
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 10 lut 2010, 18:55
Podziękowania: 23 razy

Rozszerzony algorytm euklidesa

Post autor: Anulak »

Wyznacz k i m takie że \(k*162+m*120=NWD(162,120)\)

jak wyznaczyć to k i m bo z NWD to nie ma problemu.
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Re: Rozszerzony algorytm euklidesa

Post autor: Crazy Driver »

\(162=1\cdot120+42\)

\(120=2\cdot42+36\)

\(42=1\cdot36+6\)

\(36=6\cdot6+0\)


\(\textrm{NWD}(120,162)=6=42-36=42-(120-2\cdot42)=-120-3\cdot42=-120-3(160-120)=\ldots\)
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
ODPOWIEDZ