punkt B symetryczny do punktu A względem prostej l
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Sprowadzamy naszą prostą do postaci kierunkowej:
\(a=\begin{vmatrix}1&0 \\ 1&1 \end{vmatrix}=1\)
\(b=-\begin{vmatrix}1&0 \\ 0&1 \end{vmatrix}=-1\)
\(c=\begin{vmatrix}1&1 \\ 0&1 \end{vmatrix}=1\)
niech \(z=0\) wówczas \(y=0\) i \(x=0\), zatem \(l: \frac{x}{1}= \frac{y}{-1}= \frac{z}{1}\)
Mamy więc wektor \(\vec{v}=[1,-1,1]\)
Szukamy teraz jakiegoś wektora prostopadłego do v. Będzie on postaci: \(\vec{w}=[3-x,-1-y,-7-z]\), gdzie \((x,y,z)\) to pewien punkt \(P\) położony niedaleko \(A\)
Aby \(\vec{w} \perp \vec{v}\) to musi być \(\vec{w} \circ \vec{v} =0\)
czyli: \((3-x) \cdot 1+(-1-y) \cdot (-1)+(-7-z) \cdot 1=0\)
z tego wynika więc, że: \(3+1-7=x-y+z\), czyli \(x-y+z=-3\)
mamy więc układ równań: \(\begin{cases}x-y+z=-3\\ x=-y\\ -y=z \end{cases} \Rightarrow \begin{cases}y=1\\ x=-1\\ z=-1 \end{cases}\)
zatem wektor przesunięcia \(\vec{PA}=[x-x_a,y-y_a,z-z_a]=[-4,2,6]\)
Punkt symetryczny zatem: \(A'(1-4,-1+2,1+6)=A'(-3,1,7)\)
P.S W razie pomyłki odsyłam tutaj: http://www.flashzone.pl/archive/index.php?t-26230.html
\(a=\begin{vmatrix}1&0 \\ 1&1 \end{vmatrix}=1\)
\(b=-\begin{vmatrix}1&0 \\ 0&1 \end{vmatrix}=-1\)
\(c=\begin{vmatrix}1&1 \\ 0&1 \end{vmatrix}=1\)
niech \(z=0\) wówczas \(y=0\) i \(x=0\), zatem \(l: \frac{x}{1}= \frac{y}{-1}= \frac{z}{1}\)
Mamy więc wektor \(\vec{v}=[1,-1,1]\)
Szukamy teraz jakiegoś wektora prostopadłego do v. Będzie on postaci: \(\vec{w}=[3-x,-1-y,-7-z]\), gdzie \((x,y,z)\) to pewien punkt \(P\) położony niedaleko \(A\)
Aby \(\vec{w} \perp \vec{v}\) to musi być \(\vec{w} \circ \vec{v} =0\)
czyli: \((3-x) \cdot 1+(-1-y) \cdot (-1)+(-7-z) \cdot 1=0\)
z tego wynika więc, że: \(3+1-7=x-y+z\), czyli \(x-y+z=-3\)
mamy więc układ równań: \(\begin{cases}x-y+z=-3\\ x=-y\\ -y=z \end{cases} \Rightarrow \begin{cases}y=1\\ x=-1\\ z=-1 \end{cases}\)
zatem wektor przesunięcia \(\vec{PA}=[x-x_a,y-y_a,z-z_a]=[-4,2,6]\)
Punkt symetryczny zatem: \(A'(1-4,-1+2,1+6)=A'(-3,1,7)\)
P.S W razie pomyłki odsyłam tutaj: http://www.flashzone.pl/archive/index.php?t-26230.html
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)