Podzielnośc przez 14

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xmukix
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 23 lis 2009, 23:02
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Podzielnośc przez 14

Post autor: xmukix »

Jak udowodnić za pomocą własności działań na resztach i kongruencji, że \(14|10^{3n+2}-2(-1)^{n}\)?
Przemo10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 631
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:15
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 218 razy
Płeć:

Post autor: Przemo10 »

Liczba
\(10^{3n+2}-2(-1)^{n}\)
jest parzysta. Liczby 7 i2 są wzgłędnie pierwsze zatem zostaje wykazać,że \(7|10^{3n+2}-2(-1)^{n}\)
Ostatnio zmieniony 01 lis 2013, 02:35 przez Przemo10, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Symbol podzielności to '|'.
xmukix
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 23 lis 2009, 23:02
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Re: Podzielnośc przez 14

Post autor: xmukix »

Ok :) A mógłbyś jeszcze pomóc w takich przykładach?
1) \(26|20*10^{3n}+6*(-1)^{n}\)
2) \(14|20*10^{3n}-6*(-1)^{n}\)
Przemo10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 631
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:15
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 218 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Przemo10 »

\(7|10^{3n+2}-2(-1)^{n}\)
\(10^{3n+2}\equiv 3^{3n+2}\equiv 9 \cdot 3^{3n}\equiv 2 \cdot 27^n\equiv 2 \cdot 6^n\equiv 2 \cdot \left(-1 \right)^n \pmod{7}\)
Przemo10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 631
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:15
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 218 razy
Płeć:

Re: Podzielnośc przez 14

Post autor: Przemo10 »

Przykłady analogiczne:
\(26|20*10^{3n}+6*(-1)^{n}\)
Liczba \(2 \setminus 26|20*10^{3n}+6*(-1)^{n}\)
Wykazujemy podzielność przez \(13\)
\(20*10^{3n}\equiv 7 \cdot 1000^n\equiv -6 \cdot 12^n\equiv -6 \cdot \left(-1 \right) ^n\pmod 13\)
Stąd
\(20*10^{3n} +6 \cdot \left(-1 \right) ^n\equiv 0\pmod {13}\)
xmukix
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 23 lis 2009, 23:02
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Re: Podzielnośc przez 14

Post autor: xmukix »

Dzięki za pomoc. Mam nadzieję, że teraz już sobie poradzę.
Przemo10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 631
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:15
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 218 razy
Płeć:

Post autor: Przemo10 »

Przykład 2 zrób sam dla utrwalenia. :D Taka sama metoda
Jak nie będziesz wiedzialto ci podpowiem
ODPOWIEDZ