Mam prośbę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Paweł i Gaweł w dwóch mieszkali domkach, Paweł mieszkał przy szosie, a Gaweł pod lasem.
Obaj bardzo często odwiedzali Tomka a i siebie nawzajem odwiedzali czasem.
Gaweł, drobny z natury nie szedł, raczej dreptał do Pawła. 500 kroków, do Tomka 400 kroków, Paweł kroki
miał dłuższe, średnio o ćwierć metra. Więc do Gawła tych kroków stawiał ledwie 300.
Paweł wyszeł od Tomka i do Gawła poszedł.
Ile kroków postawił, nim doszedł do Gawła?
Ile metrów pokonał?
Najpierw oblicz proszę, Jaka jest przeciętnie długość kroku Pawła.
Bardzo proszę o pomoc!!! xD
Pomóżcie!!! zadanie z treścią
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
Mieszkają w takiej kolejności
P---------T------------G
Gaweł do Pawła ma 500 kroków
P<---------------------------G
...........500 kroków
Paweł do Gawła robi 300 kroków
P--------------------------->G
...........300 kroków
x-długośc kroku Gawła
x+0,25-długośc kroku Pawła
300(x+0,25)- droga Pawła do Gawła
500x-droga Gawła do Pawła
300(x+0,25)=500x
x=0,375m - długość kroku Gawła
x+0,25=0,375+0,25=0,625m - długość kroku Pawła
Gaweł do Tomka na 400 kroków
P<-------T<-----------------G
...............400 kroków
czyli Gaweł ma od Tomka do Pawła
P<-------T<-----------------G
...100 kroków
P<-------T<-----------------G
..1/5............4/5....... całej drogi
Ile kroków postawił, nim doszedł do Gawła?
\(\frac{4}{5}\cdot 300=240\)
Ile metrów pokonał?
\(0,625\cdot 240=150\)m
P---------T------------G
Gaweł do Pawła ma 500 kroków
P<---------------------------G
...........500 kroków
Paweł do Gawła robi 300 kroków
P--------------------------->G
...........300 kroków
x-długośc kroku Gawła
x+0,25-długośc kroku Pawła
300(x+0,25)- droga Pawła do Gawła
500x-droga Gawła do Pawła
300(x+0,25)=500x
x=0,375m - długość kroku Gawła
x+0,25=0,375+0,25=0,625m - długość kroku Pawła
Gaweł do Tomka na 400 kroków
P<-------T<-----------------G
...............400 kroków
czyli Gaweł ma od Tomka do Pawła
P<-------T<-----------------G
...100 kroków
P<-------T<-----------------G
..1/5............4/5....... całej drogi
Ile kroków postawił, nim doszedł do Gawła?
\(\frac{4}{5}\cdot 300=240\)
Ile metrów pokonał?
\(0,625\cdot 240=150\)m
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.