Paweł i Gaweł

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gerox94
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 11 paź 2009, 13:14

Paweł i Gaweł

Post autor: gerox94 »

Mam prośbę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:

Paweł i Gaweł w dwóch mieszkali domkach, Paweł mieszkał przy szosie, a Gaweł pod lasem.
Obaj bardzo często odwiedzali Tomka a i siebie nawzajem odwiedzali czasem.
Gaweł, drobny z natury nie szedł, raczej dreptał do Pawła. 500 kroków, do Tomka 400 kroków, Paweł kroki
miał dłuższe, średnio o ćwierć metra. Więc do Gawła tych kroków stawiał ledwie 300.
Paweł wyszeł od Tomka i do Gawła poszedł.
Ile kroków postawił, nim doszedł do Gawła?
Ile metrów pokonał?
Najpierw oblicz proszę, Jaka jest przeciętnie długość kroku Pawła.

Bardzo proszę o pomoc!!! xD
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

P,G,T wierzchołki trójkąta(miejsca ,w których mieszkają Paweł, Gaweł i Tomek)
x- długość jednego kroku Gawła.
(x + 1/4) - długość 1 kroku Pawła 500x = 300(x + 1/4) ---długość drogi PG=GP
200x=75
x=3/8 (metra)
x+1/4 = 5/8 (metra)
400x=400*3/8 =150 (długość drogi TG w metrach)
150 /(5/8)=150 * (8/5) = 240 --Paweł postawił 240 kroków na odcinku TG
Długość kroku Pawła to 5/8 metra,zrobił240 kroków na drodze 150 metrów.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ