odpowiednie założenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marcin2447
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 153
Rejestracja: 12 cze 2009, 13:08
Podziękowania: 35 razy

odpowiednie założenie

Post autor: marcin2447 »

podaj odpowiednie założenia i sprawdz, czy tożsamoscia jest równosc
\((1+sin\alpha)( \frac{1}{cos\alpha} -tg\alpha)=cos\alpha\)
czy oprócz założenia \(cos\alpha\neq0\)
czy trzeba założyc \(sin\alpha\neq-1\)
bez drugiego założenia równanie było by sprzeczne a w odpowiedziach niema takiego założenia wiec dlaczego niebieże się go pod uwage
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Założenie, to wykluczenie tych liczb, dla których wyrażenie nie ma sensu matematycznego.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2009, 16:35 przez jola, łącznie zmieniany 1 raz.
marcin2447
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 153
Rejestracja: 12 cze 2009, 13:08
Podziękowania: 35 razy

Post autor: marcin2447 »

a czy taka liczba ma sens \(\frac{0}{0}\)
a i dziedzina to uwzglendnienie założen i np tego \(sin\alpha\neq-1\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\frac{0}{0}\ \\)to symbol nieoznaczony

\(\cos\alpha \neq 0\ \ \ \Leftrightarrow\ \ \ \alpha \in R-\{-\frac{\pi}{2}+k\pi\}=A\)

\(\sin \alpha \neq -1\ \ \ \Leftrightarrow\ \ \alpha \in R-\{-\frac{\pi}{2}+2k\pi\}=B\)

ponieważ\(\ \ B\subset A\ \\)to wystarczy tylko zbiór A
ODPOWIEDZ