uporządkuj rosnaco funkcje

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

uporządkuj rosnaco funkcje

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc, uporządkowałam rosnąco funkcje a w odpowiedziach jest inaczej, nie wiem dlaczego?

\(cos(\frac{\Pi}{5})\)

\(cos(\frac{\Pi}{10})\)

\(cos(\frac{2}{5} \Pi)\)

ja to ustawiłam tak:

\(cos(\frac{\Pi}{10})\)<\(cos(\frac{\Pi}{5})\)<\(cos(\frac{2}{5} \Pi)\)


a wodpowiedziach jest tak:
\(cos(\frac{2}{5} \Pi)\)<\(cos(\frac{\Pi}{5})\)<\(cos(\frac{\Pi}{10})\)


dlaczego?
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

już wiem, muszę popatrzeć na wykres funkcji
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

funkcja y=cos x jest w pierwszej ćwiartce malejąca
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dziękuję
ODPOWIEDZ