Mam problem ze zrozumeniem jak przy pomocy algorytmu Euklidesa znajdujemy element odwrotny..
np. \(15^{-1}=?\) w \(Z_{53}\)
Wiem jak bedzie wyglądał algorytm Euklidesa ale nie wiem na jakiej zasadzie się go odwraca
Odwrócony algorytm euklidesa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
innymi słowy mamy znaleźć takie \(q=15^{-1}\), aby:
\(15 \cdot q=1\)
aby wyliczyć q szybko i bez wyznaczania tabelki stosujemy następujący algorytm. Zapisujemy następującą macierz :
\(\begin{bmatrix}1& 0&53 \\ 0&1&15\\\end{bmatrix}\) i rozwiązujemy ją, jakby od tyłu tak, aby wyraz \(A_{1,3}=1\)
\(\begin{bmatrix}1& 0&53 \\ 0&1&15\\\end{bmatrix} \to ^{w_1 \to w_1-3w_2}]\begin{bmatrix}1& -3&8 \\ 0&1&15\\\end{bmatrix} \to ^{w_2 \to w_2-w_1}\begin{bmatrix}1& -3&8 \\ -1&4&7\\\end{bmatrix} \Rightarrow ^{w_1 \Rightarrow w_1-w_2}\)
\(\begin{bmatrix}2& -7&1 \\ -1&4&7\\\end{bmatrix}
\(53 \cdot 2-7 \cdot 15 =1\)
\(15^{-1}\equiv-7(mod53)\)
\(15^{-1}\equiv46(mod53)\)\)
\(15 \cdot q=1\)
aby wyliczyć q szybko i bez wyznaczania tabelki stosujemy następujący algorytm. Zapisujemy następującą macierz :
\(\begin{bmatrix}1& 0&53 \\ 0&1&15\\\end{bmatrix}\) i rozwiązujemy ją, jakby od tyłu tak, aby wyraz \(A_{1,3}=1\)
\(\begin{bmatrix}1& 0&53 \\ 0&1&15\\\end{bmatrix} \to ^{w_1 \to w_1-3w_2}]\begin{bmatrix}1& -3&8 \\ 0&1&15\\\end{bmatrix} \to ^{w_2 \to w_2-w_1}\begin{bmatrix}1& -3&8 \\ -1&4&7\\\end{bmatrix} \Rightarrow ^{w_1 \Rightarrow w_1-w_2}\)
\(\begin{bmatrix}2& -7&1 \\ -1&4&7\\\end{bmatrix}
\(53 \cdot 2-7 \cdot 15 =1\)
\(15^{-1}\equiv-7(mod53)\)
\(15^{-1}\equiv46(mod53)\)\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć: