Czy szereg
\(\sum_{n=1}^{ \infty } \left[ \frac{1}{n^2}+i^n \right]\)
jest bezwzględnie zbieżny?
Zbieżność bezwzględna szeregu o wyrazach zespolonych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 36
- Rejestracja: 16 mar 2009, 23:14
- Podziękowania: 9 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
Re: Zbieżność bezwzględna szeregu o wyrazach zespolonych
A co oznacza prostokątna klamra?
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
info na priv
-
- Rozkręcam się
- Posty: 36
- Rejestracja: 16 mar 2009, 23:14
- Podziękowania: 9 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
Re: Zbieżność bezwzględna szeregu o wyrazach zespolonych
Aha. W takim razie szereg ten nie jest zbieżny bezwzględnie, ponieważ w ogóle nie jest zbieżny.
Szereg \(\sum_{n=1}^\infty z_n=\sum_{n=1}^\infty (x_n+iy_n)\) jest zbieżny wtedy i tylko wtedy, gdy szeregi rzeczywiste \(\sum_{n=1}^\infty x_n\) i \(\sum_{n=1}^\infty y_n\) są zbieżne.
W naszym przypadku szereg \(\sum_{n=1}^\infty \textrm{Im}(z_n)\) nie jest zbieżny.
\(z_n=\left\{\begin{array}{ll} \frac1{n^2}+1;&n\bmod 4=0\\\frac1{n^2}+i;&n\bmod 4=1\\\frac1{n^2}-1;&n\bmod 4=2\\\frac1{n^2}-i;&n\bmod 4=3 \end{array}\quad\Rightarrow\quad \textrm{Im}(z_n)=\left\{\begin{array}{ll} 0;&n\bmod 2=0\\1;&n\bmod 4=1\\-1;&n\bmod 4=3 \end{array}\)
Widać gołym okiem, że ciąg \((\textrm{Im}(z_n))\) nie spełnia warunku koniecznego zbieżności. Bardziej formalnie: można wskazać podciąg ciągu \((\textrm{Im}(z_n))\), który nie zbiega do \(0\).
Brak zwykłej zbieżności oznacza brak zbieżności bezwzględnej.
Szereg \(\sum_{n=1}^\infty z_n=\sum_{n=1}^\infty (x_n+iy_n)\) jest zbieżny wtedy i tylko wtedy, gdy szeregi rzeczywiste \(\sum_{n=1}^\infty x_n\) i \(\sum_{n=1}^\infty y_n\) są zbieżne.
W naszym przypadku szereg \(\sum_{n=1}^\infty \textrm{Im}(z_n)\) nie jest zbieżny.
\(z_n=\left\{\begin{array}{ll} \frac1{n^2}+1;&n\bmod 4=0\\\frac1{n^2}+i;&n\bmod 4=1\\\frac1{n^2}-1;&n\bmod 4=2\\\frac1{n^2}-i;&n\bmod 4=3 \end{array}\quad\Rightarrow\quad \textrm{Im}(z_n)=\left\{\begin{array}{ll} 0;&n\bmod 2=0\\1;&n\bmod 4=1\\-1;&n\bmod 4=3 \end{array}\)
Widać gołym okiem, że ciąg \((\textrm{Im}(z_n))\) nie spełnia warunku koniecznego zbieżności. Bardziej formalnie: można wskazać podciąg ciągu \((\textrm{Im}(z_n))\), który nie zbiega do \(0\).
Brak zwykłej zbieżności oznacza brak zbieżności bezwzględnej.
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
info na priv
-
- Rozkręcam się
- Posty: 36
- Rejestracja: 16 mar 2009, 23:14
- Podziękowania: 9 razy