jak narysować wykres krzywej y=(x-a) do potęgi n?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 10 paź 2009, 15:44
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
rysujesz wykres funkcji \(x^n\), potem przesuwasz go w prawo o \(a\) jednostek jeżeli a>0 i o \(a\) jednostek w lewo jeżeli a<0
np
\(y=(x-2)^3\)
\(a=2\)
rysujesz wykres funkcji \(y=x^3\), potem przesuwasz go w prawo o 2 jednostki
\(y=(x+2)^3\)
\(a=-2\)
rysujesz wykres funkcji \(y=x^3\), potem przesuwasz go w lewo o 2 jednostki
np
\(y=(x-2)^3\)
\(a=2\)
rysujesz wykres funkcji \(y=x^3\), potem przesuwasz go w prawo o 2 jednostki
\(y=(x+2)^3\)
\(a=-2\)
rysujesz wykres funkcji \(y=x^3\), potem przesuwasz go w lewo o 2 jednostki
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.