struktury: izomorfizm ciał

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
22mz
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 19 kwie 2011, 17:00
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 8 razy
Płeć:

struktury: izomorfizm ciał

Post autor: 22mz »

Niech \(Q( \sqrt{a})=\left\{ m+n \sqrt{a}\right\},\) \(m,n \in Q\)
Udowodnij, że ciało \((Q( \sqrt{2}),+,*)\) nie jest izomorficzne z ciałem\((Q( \sqrt{3}),+,*)\) gdzie \(*\) to zwykłe mnożenie, a\(Q\) to liczby wymierne.
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Re: struktury: izomorfizm ciał

Post autor: Crazy Driver »

Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
ODPOWIEDZ