Równanie, ukłąd równań, nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
iNsert
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 paź 2009, 13:15

Równanie, ukłąd równań, nierówność

Post autor: iNsert »

:) potrzebuje rozwiazania calych zadan nie tylko wyniku lecz całych.

1. \(\{x-5y=2x-1\\ 3x+2y= 6\)
2. \(-x+2(x-3)=5x-2\)
3. \(-3(x-1)+8x \le 4(x-1)\)


Prosze o Szybkie wykonanie i z gory dzieki :))
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
x-5y=2x-1 x-2x-5y=-1 -x-5y=-1 -3x-15y=-3
3x+2y=6 3x+2y=6
-13y=6
y=-3/13
-x-5(-3/13)=-1
-x+15/13=-1
-x=-1-15/13
-x=-28/13
x=28/13


x=28/13
y=-3/13

2.
-x+2(x-3)=5x-2
-x+2x-6=5x-2
x-5x=-2+6
-4x=4
x=-1


3.
-3(x+1)+8x<4x-4
-3x-3+8x<4x-4
5x-4x<-4+3
x<-1


W ostatnim zadaniu nierówność musi być "nieostra", czyli powinno być "mniejsze lub równe".
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

irena, w zadaniu nr 3 źle przepisałaś przykład.

\(-3(x-1)+8x\leq 4(x-1)
-3x+3+8x\leq 4x-4
-3x+8x-4x\leq -4-3
x\leq -7\)


\(x\in (-\infty;-7>\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Przepraszam. Dzięki za zwrócenie uwagi. Mam nadzieję, że osoba, której chciałam pomóc nie jest na mnie zła i zaliczyła przez mój błąd jakiejś "wpadki". Piszę dopiero teraz, bo teraz dopiero tutaj weszłam. Pozdrowienia. Irena
ODPOWIEDZ