ciąg geometryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kari
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 19 wrz 2009, 13:10

ciąg geometryczny

Post autor: Kari »

W ciągu geometrycznym drugi wyraz jest równy -10 a piąty -80. Oblicz iloraz ciagu
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\begin{cases}a_1q=10\\a_1q^4=80\end{cases}\ \ \Rightarrow\ \ \ q^3=8\ \ \ \Rightarrow\ \ \ q=2\)
ODPOWIEDZ