Macierz przejścia

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Macierz przejścia

Post autor: patryk00714 »

Witam!
Jak znaleźć macierz przejścia z bazy do bazy? Proszę o pomoc!
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
janekk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 04 mar 2012, 18:31
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: janekk »

jak masz podane dwie bazy: \(B_1 =(v_1 ,v_2 ...,v_n )\)
\(B_2 =(u_1 ,...,u_n )\)
szukasz współczynników \(a_1 ,...,a_n\) takich, że:
\(u_1 =a_1 v_1 +...+a_n v_n\)
i \(a_1 ,...,a_n\) są to wyrazy pierwszej kolumny macierzy przejścia z bazy \(B_1\) do \(B_2\)
ODPOWIEDZ