Oblicz w ciele \(\mathbb{Z}_{29}\) wartość wyrażenia \(3\cdot18/2+12\cdot18/2\)
nie zapominając o tym,że \(\mathbb{Z}_{29}\) ma dokładnie \(29\) elementów: \(0,1,\ldots,28\).
Wartość wyrażenia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wartość wyrażenia
Ostatnio zmieniony 01 lis 2013, 02:35 przez agaaa402, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Staraj się pisać w tex-u wszystkie treści matematyczne.
Powód: Staraj się pisać w tex-u wszystkie treści matematyczne.
Zobacz, czy o to chodzi
\(\frac{3\cdot18}{2}+\frac{12\cdot18}{2}=27+108=135\equiv19\pmod{29}\)
\(\frac{3\cdot18}{2}+\frac{12\cdot18}{2}=27+108=135\equiv19\pmod{29}\)
Ostatnio zmieniony 01 lis 2013, 02:35 przez irena, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: x przystaje do a modulo b można w tex-u zapisać za pomocą formuły "x\equiv a \pmod{b}".
Powód: x przystaje do a modulo b można w tex-u zapisać za pomocą formuły "x\equiv a \pmod{b}".