PUnkt B
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 107
- Rejestracja: 07 paź 2009, 11:42
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
niech prosta \(k : y=ax+b\) ;będzie ona prostopadła do prostej \(l\), z warunku prostopadłości \(a=-\frac{1}{3}\), teraz podstawiamy współrzędne punktu A do prostej \(k\) i wyznaczamy wektor przesunięcia \(b\)
\(2=-\frac{1}{3}6+b\)
\(b=4\)
teraz znajdujemy punkt przecięcia się prostej l i k (rozwiązując układ równań
i mamy \(S=(a,b)\)
teraz korzystasz że środek to suma współrzędnych X oraz Y (punktu A i B) i wyznaczasz współrzędne punktu B
\(2=-\frac{1}{3}6+b\)
\(b=4\)
teraz znajdujemy punkt przecięcia się prostej l i k (rozwiązując układ równań
i mamy \(S=(a,b)\)
teraz korzystasz że środek to suma współrzędnych X oraz Y (punktu A i B) i wyznaczasz współrzędne punktu B
Miłość to jedyne uczucie, które się mnoży, jeśli się je dzieli...