\(f(x,y)= \frac{1}{x^2+y^2}
z= \sqrt{3x} - \frac{5}{ \sqrt{y} }\)
wyznacz dziedziny funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
Re: wyznacz dziedziny funkcji
\(x^2+y^2\neq0\quad\Rightarrow\quad D_f=\mathbb{R}^2\setminus \left\{(0,0) \right\}\)
\(\begin{cases} 3x\ge0\\y\ge0\\y\neq0\end{cases}\quad\Rightarrow\quad D_f=[0,+\infty)\times\mathbb{R}_+\)
\(\begin{cases} 3x\ge0\\y\ge0\\y\neq0\end{cases}\quad\Rightarrow\quad D_f=[0,+\infty)\times\mathbb{R}_+\)
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
info na priv