Dlaczego?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szopka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 08 paź 2009, 14:50

Post autor: szopka »

czyli

- 28x = -8 |: -28
x = ?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1118 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(x=\frac{-8}{-28}\)
\(x=\frac{2}{7}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
szopka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 08 paź 2009, 14:50

Post autor: szopka »

Dziękuje bardzo.

6x + 6 - 4x - 4 = 3
6x - 4x = -6 + 4 +3
2x = 1|:2
x = ?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1118 razy
Płeć:

Post autor: anka »

ile to jest 1:2?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
szopka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 08 paź 2009, 14:50

Post autor: szopka »

0,5


mam pytanie.

jak mam przkład: (6x + 4)*2*

to mam pomnożyć tak: (6x +4)(6x +4)
czy tak: 6x. 6x + 4 . 4
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1118 razy
Płeć:

Post autor: anka »

o,5 lub \(\frac{1}{2}\)

\((6x + 4)^2\) korzystasz ze wzoru skróconego mnożenia, a jak go nie znasz to mnożysz \((6x + 4)(6x + 4)\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ