Heh, mam i drugie zadanie:C
Dość proste, ale nie chce się walnąć gdzieś w obliczeniach, a muszę je ogarnąć dla brata..
Dwaj gracze: Kris i Darek grają w grę: rzucają piłkądo kosza na przemian. Ten kto pierwszy trafi wgrywa. Grę zawsze zaczyna Kris, jeśli nie trafi ,to próbę podejmuje Darek, jesli o nie trafi, to rzuca Kris itd. Jakie są szanse na wygraną poszczególnych graczy? Częstosć trafiania to 50%.
Wiem że 2/3 i 1/3, jednak nie mam pojęcia jak rozpisać to matematycznie.
Prawdopodobieństwo, pomóżcie rozpisać
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 maja 2012, 10:08
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Kris może wygrać w pierwszej próbie,lub w trzeciej lub w piątej lub w siódmej itd.
Prawdopodobieństwa wygranej w tych próbach to odpowiednio:
\(\frac{1}{2}\;,\;\frac{1}{2}\cdot \frac{1}{4}\;,\;\frac{1}{2}\cdot \frac{1}{16}\;,\;\frac{1}{2}\cdot (\frac{1}{4})^2...\)
Prawdopodobieństwa tworzą nieskończony ciąg geometryczny ,a ich suma jest to P(K)
\(P(K)=\frac{\frac{1}{2}}{1-\frac{1}{4}}=\frac{1}{2}\cdot \frac{4}{3}=\frac{2}{3}\)
Darek ma prawdopodobieństwo pierwszego zwycięstwa równe 1/4 (Kris nie trafi ,a Darek trafi),a potem kolejne
prawdopodobieństwa liczysz mnożąc poprzednie przez 1/4.
\(\frac{1}{4}\;,\; \frac{1}{4}\cdot \frac{1}{4}\;,\; \frac{1}{4}\cdot ( \frac{1}{4})^2\;...\)
\(P(D)= \frac{ \frac{1}{4} }{1- \frac{1}{4} }= \frac{ \frac{1}{4} }{ \frac{3}{4} }= \frac{1}{3}\)
Radzę narysować drzewko:
Pierwsze piętro dla Kris i dwie gałązki :Trafił,Nie z prawdopodobieństwem 1/2.
Pod NIE znów dwie gałązki dla Darka z prawdopodobieństwami 1/2 i wynikiem rzutu T i N ,
Pod N znów dwie gałązki dla Kris...
Stosujesz wzór na sumę szeregu geometrycznego:
\(S= \lim_{n\to \infty }S_n= \frac{a_1}{1-q}\)
Prawdopodobieństwa wygranej w tych próbach to odpowiednio:
\(\frac{1}{2}\;,\;\frac{1}{2}\cdot \frac{1}{4}\;,\;\frac{1}{2}\cdot \frac{1}{16}\;,\;\frac{1}{2}\cdot (\frac{1}{4})^2...\)
Prawdopodobieństwa tworzą nieskończony ciąg geometryczny ,a ich suma jest to P(K)
\(P(K)=\frac{\frac{1}{2}}{1-\frac{1}{4}}=\frac{1}{2}\cdot \frac{4}{3}=\frac{2}{3}\)
Darek ma prawdopodobieństwo pierwszego zwycięstwa równe 1/4 (Kris nie trafi ,a Darek trafi),a potem kolejne
prawdopodobieństwa liczysz mnożąc poprzednie przez 1/4.
\(\frac{1}{4}\;,\; \frac{1}{4}\cdot \frac{1}{4}\;,\; \frac{1}{4}\cdot ( \frac{1}{4})^2\;...\)
\(P(D)= \frac{ \frac{1}{4} }{1- \frac{1}{4} }= \frac{ \frac{1}{4} }{ \frac{3}{4} }= \frac{1}{3}\)
Radzę narysować drzewko:
Pierwsze piętro dla Kris i dwie gałązki :Trafił,Nie z prawdopodobieństwem 1/2.
Pod NIE znów dwie gałązki dla Darka z prawdopodobieństwami 1/2 i wynikiem rzutu T i N ,
Pod N znów dwie gałązki dla Kris...
Stosujesz wzór na sumę szeregu geometrycznego:
\(S= \lim_{n\to \infty }S_n= \frac{a_1}{1-q}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.