operacje na zbiorach

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

operacje na zbiorach

Post autor: 17inferno »

Zbiory A i B zawarte są w pewnym zbiorze 20-elementowym X, przy czym zbiór A ma \(7\) elementów, zbiór B \(8\), a ich część wspólna \(3\) elementy. Z ilu elementów składa się suma zbiorów A i B, iloczyn kartezjański, zbiory \(A \setminus B, B \setminus A\) ?

mam tak:
\(\left| A \cup B\right| =12\)
\(\left| A \times B\right|=56\)
\(X \setminus (A \cup B)=2\)

jak mam wyliczyć \(A \setminus B, B \setminus A\) ?
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Matematyk_64 »

Trzeci wynik jest nieprawidłowy. Nawet gdyby oba zbiory były rozłączne (a nie są!), to liczebność tej różnicy wyniosłaby 5. Skoro nie są rozłączne, to wynik musi być jeszcze większy.
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

Re: operacje na zbiorach

Post autor: 17inferno »

czyli jaki bedzie, i jak mam obliczyc te dwie roznice zbiorow
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Matematyk_64 »

Dokładnie tak jak wynika z definicji różnicy zbiorów. ....te elementy zbioru A, które nie należą do zbioru B......
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: operacje na zbiorach

Post autor: josselyn »

ja sobie to na zbiorach rozrysowalam
\(A-B=4
B-A=5\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
ODPOWIEDZ