Ile wynosi a ?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 02 wrz 2009, 19:11

Ile wynosi a ?

Post autor: olaaa »

Punkt A =(√3, a} należy do prostej o równaniu √3x−2y+3√3=0. Wynika stąd , że :

a) a = −2√3
b) a=2√3
c) a= −3 podzielić na 2 − 3 podzielić na 2 √3
d) a=3 podzielić na 2 + 3 podzielić na 2 √3
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(\sqrt{3}x-2y+3\sqrt{3}=0\)

\(\sqrt{3}\cdot \sqrt{3}-2a+3\sqrt{3}=0
3-2a+3\sqrt{3}=0
2a=3+3\sqrt{3}
a=\frac{3+3\sqrt{3}}{2}=\frac{3}{2}+\frac{3}{2}\sqrt{3}\)


odp.:d
ODPOWIEDZ