Wyrażenia algebraiczne ;/ prosze o pomoc ;*

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
asia127
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 07 paź 2009, 20:57

Wyrażenia algebraiczne ;/ prosze o pomoc ;*

Post autor: asia127 »

Zad 1. jeden z boków prostokąta jest o 2 cm krótszy a drugi o 2 cm dłuższy od boku pewnego kwadratu. który z czworokątów ma wieksze pole i o ile?
Zad 2. dany jest prostopadłościan, którego podstawą jest kwadrat o krawędzi długości x+5, a wyskość ma długość 2x+4. podaj wzór w postaci wyrażenia algebraicznego, opisujący pole powierzchni tego prostopadłościanu. przekształć to wyrażenie do najprostszej postaci.
:)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 1.
\(P_k=a^2
P_p=(a+2)(a-2)=a^2-4
P_k>P_p\)


kwadrat ma większe pole o 4

zad 2.
\(P(x)=2(x+5)^2+4(x+5)(2x+4)=2(x^2+10x+25)+4(2x^2+14x+20)=
= 2x^2+20x+50+8x^2+56x+80=10x^2+76x+130\)
ODPOWIEDZ