Więc tak mam dwa zadania z którymi radę sobie nie mogę dać nauczyciel zadał do domu i jest z tego dumny chyba....
Zad1
Suma kwadratu dwóch kolejnych liczb nie parzystych jest l.parzysta która przy dzieleniu przez 8 daje reszte 2
Ja wiem tylko że l. nieparzystą można zapisać w sposób 2k+1
Zad2
Resztami z dzielenia liczb całkowitych A B i C przez 5 są odpowiednio liczny 1 2 i 3. wyznacz resztę z dzielenia sumy kwadratów liczb A B i C przez 5
tutaj już w ogóle nie mam pojęcia...
Dwa zadanie Uzasadnij że....
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)(2n-1)^2 + (2n+1)^2 = 4nn-4n+1+4nn+4n+1=8nn+2---jest to wielokrotność liczby 8 zwiększona o 2,a to
oznacza,że przy dzieleniu przez 8 dostaniemy n^2 i resztę 2.
2) A=5a+1, B=5b+2 , C=5c+3
A^2 + B^2 + C^2 = 25aa+10a+1+25bb+20b+4+25cc+30c+9=25aa+25bb+25cc+10a+20b+30c+14=
=5(5aa+5bb+5cc+2a+4b+6c+2) + 4
Jak widać reszta ta równa jest 4.
oznacza,że przy dzieleniu przez 8 dostaniemy n^2 i resztę 2.
2) A=5a+1, B=5b+2 , C=5c+3
A^2 + B^2 + C^2 = 25aa+10a+1+25bb+20b+4+25cc+30c+9=25aa+25bb+25cc+10a+20b+30c+14=
=5(5aa+5bb+5cc+2a+4b+6c+2) + 4
Jak widać reszta ta równa jest 4.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.