Zadania z chemi, koniecnzie potrzebne na jutro, proszę :)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nostromo1995
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 paź 2009, 16:59

Zadania z chemi, koniecnzie potrzebne na jutro, proszę :)

Post autor: nostromo1995 »

Hej, jest pare zada z chemii z którymi mam problem , przwertowałam cały podręcznik i internet ale nic nie znalazłam. Może Wy pomożecie .Jutro nauczycielka zbiera ćwiczenia więc zależy mi na czasie)
Zad.34 Przeanalizuj opis doświadczenia. Napisz obserwacje , wniosek i równanie reakcjii. "Do zlewki z wodą i z wywarem z czerwonej kapusty dodano tlenek węgla (IV)"
Zad.35
Na podstawie schematu sformułuj obserwacje i wniosek. (W jednej probówce jest woda z oranżem metylowym w drugiej jest kwas chlorowodorowy z węglanem wapnia. Probówki połączone są rurką)
Zad.36.
napisz równiania reakcjii przedstawionych na schemacie.
atom pierwiastka o 6 elektronach-1->tlenek węgla(II)-2->gaz powodujący mętnienie wody wapiennej (i tu strzałki w dwie strony jedna nr. 3 druga 4) kwas tlenowy. ( Tu trzeba dopisać do każdej cyferki równianie reakcjii)
Zad.25.
Napisz wniosek i równanie reakcjii : Siarka spala się w powietrzu zawartym w probówce, Powstały gaz reaguje z wywarem z czarwonej kapusty, barwiąc go na czerwono.
Zad.40.
Wzór sumaryczny(HPO3, H4P2O7, H3PO3) do każdego musi być : wartościowość reszty kwasowej, wartościowość fosforu i wzór sumaryczny tlenku kwasowego, równanie reakcjii tlenku kwasowego z wodą)
elwiska
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 18 paź 2009, 12:59

Post autor: elwiska »

wyslij caly eysunek to zrobie te zadania
elwiska
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 18 paź 2009, 12:59

Post autor: elwiska »

jesli masz jeszcze jakies zadania z chemii, fizyki i biologii to z checia pomoge je zrobic:)
elwiska
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 18 paź 2009, 12:59

Post autor: elwiska »

zasd. 34
Obserwacja: roztwór zabarwil sie na czerwono
wniosek: powstal kwas weglowy (IV)
H2O+CO2+H2CO3
zad. 35
obserwacja- oranz metylowy zabarwil sie na czerwono
wniosek- powstal kwas weglowy (IV), chlorek wapnia i woda
H2O+2HCl+CaCO3= H2CO3+ CaCl2+H2O
zad25
wniosek- powstal kwas siarkowy (IV)
SO2+H2O=H2SO3
zad 40.
1. HPO3 P-V reszta kwasowa- I 4HPO3= 2H2O+P4O10
2. H4P2O7 P-V reszta kwasowa- IV 2H4P2O7= 4H2O+ P4O10
3. H3PO3 P-III reszta kwasowa- III
ODPOWIEDZ