zadanie o procentach;/

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Majer7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 01 paź 2009, 17:27
Otrzymane podziękowania: 1 raz

zadanie o procentach;/

Post autor: Majer7 »

1.Ile cukru trzeba dosypać do 5 kg roztworu cukru o stężeniu 10%, aby otrzymać roztwór o stężeniu 25%?
2. Ile trzeba wziąć octu 6%-owego i ile dolać wody, aby otrzymać 9l zalewy o stężeniu 4%?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

a)
x - ilość cukru
\(5\cdot 0,1+x=(5+x)\cdot 0,25
0,5+x=1,25+0,25x
0,75x=0,75
x=1\)


odp: należy dosypać 1kg cukru

b) x - ilość octu
\(0,06x+0\cdot (9-x)=0,04\cdot 9
0,06x=0,36
x=6\)


odp: należy wziąć 6l octu 6% i 3l wody
ODPOWIEDZ