Oblicz ,jakim procentem liczny (-10) jest wartość danego wyrażenia
-{[5\(\cdot\)\(\sqrt[3]{\frac{1}{64}}\) - (-1)⁴ \(\cdot\) 0,75] \(\cdot\) 2² -\(\frac{ \sqrt{3} }{3}\) \(\cdot\) \(\sqrt{3}\) }
Wartość wyrażenia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Przepiszę wyrażenie,bo nie wiem czy wszystkie znaki działań się zgadzają.
\(-([5\cdot \sqrt[3]{\frac{1}{64}}-(-1)^4\cdot 0,75]\cdot 2^2-\frac{\sqrt{3}}{3}\cdot \sqrt{3})\)
\(=-([ \frac{5}{4}- \frac{3}{4}] \cdot 4-1)=-(2-1)=-1\)
\(\frac{-1}{-10} \cdot 100%= \frac{100}{10}%=10%\)
\(-([5\cdot \sqrt[3]{\frac{1}{64}}-(-1)^4\cdot 0,75]\cdot 2^2-\frac{\sqrt{3}}{3}\cdot \sqrt{3})\)
\(=-([ \frac{5}{4}- \frac{3}{4}] \cdot 4-1)=-(2-1)=-1\)
\(\frac{-1}{-10} \cdot 100%= \frac{100}{10}%=10%\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.