Matematyka Roz 2012
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 kwie 2012, 16:19
- Podziękowania: 1 raz
Re: Matematyka Roz 2012
Witam
Mam pytanie odnośnie zadania z ostrosłupem,któro było za 5 punktów.
Ile zostanie mi odjętych punktów jeśli źle odjąłęm w Pitagorasie i podstawa trojkata rownoramiennego zamiast pierwiastekz 484 wyszlo pierwiastek z 494(wiadomo, nie dało się ładnie wyciągnąć) ? Ramie dobrze wyliczyłem. Potem z tą błędna daną obliczyłem wysokosc podstawy i pole podstawy. Dociągnąłem do końca z objętością. Na ile punktów moge liczyć?
Mam pytanie odnośnie zadania z ostrosłupem,któro było za 5 punktów.
Ile zostanie mi odjętych punktów jeśli źle odjąłęm w Pitagorasie i podstawa trojkata rownoramiennego zamiast pierwiastekz 484 wyszlo pierwiastek z 494(wiadomo, nie dało się ładnie wyciągnąć) ? Ramie dobrze wyliczyłem. Potem z tą błędna daną obliczyłem wysokosc podstawy i pole podstawy. Dociągnąłem do końca z objętością. Na ile punktów moge liczyć?
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Matematyka Roz 2012
josselyn pisze:powinno bycYvel pisze:Ja ostatnie rozpisałem tak :
\(\Omega = P(A \cap B') + P(A' \cap B) + P(A \cap B) + P(A' \cap B')\)
Wydaje mi się, że to jest okej i z tego później rozpisałem. Myślicie, że jest szansa aby to było dobrze?
\(\Omega = P(A \cap B') + P(A' \cap B) + P(A \cap B)\)
Nie rozumiem... co jest złego w tym co napisał Yvel?
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 06 maja 2012, 16:16
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Re:
Z dwóch Pitagorasów mieliśmy dwa boki. Podstawa to trójkąt równoramienny to już mamy trzeci bok. Obliczamy pole trójkąta ramiennego. A wysokość ostrosłupa była podana.tomek8888 pisze:Witam, czy ktoś robił zadanie 9 twierdzeniem pitagorasa + wykorzystanie pola?
Wtedy wynik wychodził w nieładnym ułamku z pierwiastkiem, ale zdaje się, że dobrze.
- lukasz8719
- Stały bywalec
- Posty: 852
- Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
- Otrzymane podziękowania: 404 razy
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 09 lut 2012, 00:56
- Płeć:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 40
- Rejestracja: 14 mar 2012, 17:35
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Re: Matematyka Roz 2012
Zadanie 9. Czy mogę użyć twierdzenia sinusów do trójkątów AEB i AED? Bo jeżeli mamy przekątną prostokąta, to tworzą nam się dwa trójkąty podobne AEB i AED cecha podobieństwa to kąt-kąt-kąt-. W trójkącie DAE przy kącie D kąt jest \(\alpha\) to przy A jest \(90 - \alpha\). To w trójkącie AED kąt przy B jest \(90 - \alpha\) a przy A jest \(\alpha\).
Dobrze myślę, czy źle?
Dobrze myślę, czy źle?
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 38
- Rejestracja: 04 mar 2012, 20:17
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Re: Matematyka Roz 2012
mam uwagę do 5 zadania w odp. można sobie oznaczyć wyrazy ciągu \((a,aq,aq^2)\). wtedy mamy tylko 2 niewiadome i prostsze równania czyli :
ciąg ar.- \((a,aq+8,aq^2)\)
ciąg geom. \((a,aq+8,aq^2+64)\)
wtedy mamy 1 równanie:
\(aq+8= \frac{a+aq^2}{2}\)
i drugie: \((aq+8)^2=a(aq^2+64)\)
mi osobiście tak było łatwiej rozwiązać
ciąg ar.- \((a,aq+8,aq^2)\)
ciąg geom. \((a,aq+8,aq^2+64)\)
wtedy mamy 1 równanie:
\(aq+8= \frac{a+aq^2}{2}\)
i drugie: \((aq+8)^2=a(aq^2+64)\)
mi osobiście tak było łatwiej rozwiązać
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
@pwc a zobacz na to
\(\begin{cases} b^2=ac\\ 2(b+8)=a+c \\ (b+8)^2=a(c+64) \end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases} b^2=ac\\ 2b+16=a+c \\ b^2+16b+64=ac+64a \end{cases}\)
Od trzeciego odejmujesz pierwsze, zostaje: \(16b+64=64a \Leftrightarrow b=4a-4\)
Wstawiając to do drugiego masz: \(2(4a-4)+16=a+c \Leftrightarrow c=7a+8\)
Teraz podstawiamy to do pierwszego i ładnie się liczy.
Ja to z 5 minut się zastanawiałem jak najprościej to załatwić, bo mi się liczyć nie chciało hehe.
\(\begin{cases} b^2=ac\\ 2(b+8)=a+c \\ (b+8)^2=a(c+64) \end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases} b^2=ac\\ 2b+16=a+c \\ b^2+16b+64=ac+64a \end{cases}\)
Od trzeciego odejmujesz pierwsze, zostaje: \(16b+64=64a \Leftrightarrow b=4a-4\)
Wstawiając to do drugiego masz: \(2(4a-4)+16=a+c \Leftrightarrow c=7a+8\)
Teraz podstawiamy to do pierwszego i ładnie się liczy.
Ja to z 5 minut się zastanawiałem jak najprościej to załatwić, bo mi się liczyć nie chciało hehe.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: