Matematyka Roz 2012

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re: Matematyka Roz 2012

Post autor: kamil13151 »

tomek8888 pisze:Jak zrobiliście ostatnie zadanie z dowodem?
Ja sprowadziłem do postaci \(P(A \cap B) + P(A \cup B) \le 1\) - wychodziłem od tezy, myślicie
że ten zapis ma sens?
Ale to nie jest prawda z plusem, jak tam by był minus to OK, ja właśnie od tego wychodziłem (z minusem i odwrotnie zapisane ).
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Post autor: josselyn »

tu macie rozwiązania
http://www.zadania.info/67281
Mam nadzieje, że otzrymacie wysokie noty :)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
Yvel
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 14 mar 2012, 17:35
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: Matematyka Roz 2012

Post autor: Yvel »

Ja ostatnie rozpisałem tak :
\(\Omega = P(A \cap B') + P(A' \cap B) + P(A \cap B) + P(A' \cap B')\)
Wydaje mi się, że to jest okej i z tego później rozpisałem. Myślicie, że jest szansa aby to było dobrze?
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: Matematyka Roz 2012

Post autor: josselyn »

Yvel pisze:Ja ostatnie rozpisałem tak :
\(\Omega = P(A \cap B') + P(A' \cap B) + P(A \cap B) + P(A' \cap B')\)
Wydaje mi się, że to jest okej i z tego później rozpisałem. Myślicie, że jest szansa aby to było dobrze?
powinno byc
\(\Omega = P(A \cap B') + P(A' \cap B) + P(A \cap B)\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
Yvel
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 14 mar 2012, 17:35
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Yvel »

Hm.. czyli wyzerowane zadanie?
frd
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 11 kwie 2012, 16:46
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: frd »

Czy jedenaste można było tak jak niżej? (x - iloczyn)
P(AxB`) = 0,7 = P(A\B)
P(A`xB) = P(B\A)

P(A\B) + P(B\A) mniejsze lub równe 1
P(AxB`) + P(A`xB) mniejsze lub równe 1
P(A`xB) mniejsze lub równe 1 - P(AxB`)
P(A`xB) mniejsze lub równe 1 - 0,7
czyli P(A`xB) mniejsze lub równe 0,3
OBIBOK
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 04 sty 2012, 20:50
Płeć:

Post autor: OBIBOK »

Przecież te zadanie z ciągami zajmie z godzinę aby rozpatrzeć te wszystkie możliwości, nie rozumiem czemu wszyscy sobie zakładają, że jak: x;y;z - ciąg geometryczny
x;y+8;z - ciąg arytmetyczny
x;y+8;z+64 - ciąg geometryczny
to: y2=xz
y+8= (x+z)/2 itd. Przecież nie jest powiedziane, że one będą tworzyć ciąg arytmetyczny w tej samej kolejności. I to samo będzie z następnym ciągiem geometrycznym, więc będzie z 10 przypadków do rozpatrzenia, co by zajęło nie wiadomo ile czasu. A wszyscy sobie przyjmują, że kolejność ciągu się nie zmienia. Wtedy rozpatruje się tylko jeden przypadek z wielu możliwych. wtf?
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązania zadań

Post autor: supergolonka »

Rozwiązania zadań:
http://www.zadania.info/67281

Generalnie matura mało mi się podoba:
- prawie połowa matury to wielomiany
- mało geometrii
- zadania schematyczne, mało miejsca dla lepszych uczniów, żeby się mogli wykazać.
- sporo miejsca na zrobienie głupich (=rachunkowych) błędów.
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

ja niestety zrobiłem te rachunkowe błędy ;/
zadanie 4 + 5 , co z tego że dobry tok rozumowania ..... przewaliłem obliczenia ; /
OBIBOK
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 04 sty 2012, 20:50
Płeć:

Post autor: OBIBOK »

supergolonka, możesz odnieść się do tego co napisałem? Przecież nieuwzględnienie tych przypadków to jest wielki błąd, nawet jeśli wychodzi z nich sprzeczność... Nawet wyraźnie napisali w zadaniu: UWZGLĘDNIJ WSZYSTKIE PRZYPADKI!
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Moim zdaniem, nie masz racji. Kolejność liczb jest wyraźnie ustalona przez treść zadania:
-masz trzy liczby
- jak do drugiej dodasz coś, to...
- jak do trzeciej dodasz coś, to...
Moim zdaniem to wyraźnie oznacza, że kolejność tych liczb jest ustalona. Tzn. Jak na początku oznaczysz je przez x,y,z, to potem masz x,y+8,z, apotem x,y+8,z+64
SlyS
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 22 kwie 2012, 18:07
Płeć:

Re: Matematyka Roz 2012

Post autor: SlyS »

Mam pytanie czy jeżeli w 11 zadaniu narysowałem 4 diagramy Venna (różne przypadki) i uzasadniłem
w kazdym przypadku,ze musi być mniejsze od tych 0,3 to czy jest to dopuszczalna metoda?
OBIBOK
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 04 sty 2012, 20:50
Płeć:

Post autor: OBIBOK »

No bo na początku jest ustalona, bo jest dany ciąg geometryczny, ale potem jak się doda do drugiej liczby 8 to w nowo powstałym ciągu arytmetycznym może ona być już np. na trzecim miejscu, więc otrzymujemy inny układ równań tj: y2=xz, ale z=(x+y+8)/2. I znowu może być inaczej dodając liczbę 64 do trzeciego wyrazu(który wcale nie musi być trzcim wyrazem początkowego ciągu geometrycznego).
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Przeczytaj treść: 'ciąg ten zmieni się w' to wyklucza przestawianie wyrazów.
tomek8888
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 15 lis 2011, 06:43
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Post autor: tomek8888 »

Witam, czy ktoś robił zadanie 9 twierdzeniem pitagorasa + wykorzystanie pola?
Wtedy wynik wychodził w nieładnym ułamku z pierwiastkiem, ale zdaje się, że dobrze.
ODPOWIEDZ