piłka!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolaaa34
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 112
Rejestracja: 06 paź 2009, 17:43

piłka!

Post autor: karolaaa34 »

pilka odbijajac sie od ziemi osiaga za kazdym razem wysokosc wynoszaca 3\4 poprzedniej. za trzecim razem osiaga wysokosc 54cm. na jaka wysokosc odbila sie pilka za pierwszym razem?
pomózcie!
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(q=\frac{3}{4} \ \ \ \ a_3=54
a_3=a_1\cdot q^2
54=a_1\cdot (\frac{3}{4})^2
54=\frac{9}{16}a_1
a_1=96\)
karolaaa34
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 112
Rejestracja: 06 paź 2009, 17:43

Post autor: karolaaa34 »

serdecznie dziękuję
ODPOWIEDZ