moc i jej jednostki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kilalila
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 08 maja 2012, 17:51
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

moc i jej jednostki

Post autor: kilalila »

w bloku dwie windy jeżdżą z różnymi prędkościami .1 przewozi ładunek o ciężarze 5000n na 10 piętro w czasie 20 sec 2 przewozi ten sam ładunek na 10 piętro w czasie 40 s
a) która z nich wykonuje większą prace i ile razy większą?
odpowiedź uzasadnij odpowiednimi obliczeniami
b) która z nich ma większe moc i o ile razy większą ?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(a)\quad W=Fs\Rightarrow W_1=W_2
b)\quad P=\frac{W}{t}\Rightarrow \frac{P_1}{P_2}=\frac{t_2}{t_1}=2\)
ODPOWIEDZ