Równanie liczb zespolonych

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
johnek1234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 02 maja 2012, 17:14

Równanie liczb zespolonych

Post autor: johnek1234 »

Rozwiązać w ciele liczb zespolonych równanie:

\(\frac{1+i}{z} = \frac{2-3i}{\bar{z}}\)

Wymnożyłem na krzyż i dostałem:

\(z(2-3i) = \bar{z}(1+i)\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No i teraz:
\(z=a+bi\\ \ \overline{z}=a-bi\),
dwie liczby zespolone są równe, gdy mają identyczną część rzeczywistą i urojoną,
rozwiązać układ równań (już w liczbach rzeczywistych)
i juz :D
johnek1234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 02 maja 2012, 17:14

Post autor: johnek1234 »

\((a-bi)(1+i) = (a+bi)(2-3i)

a+ai-bi+b = 2a-3ai+2bi+3b

-a+4ai-3bi-2b = 0

-a-2b+i(4a-3b) = 0\)


\(\begin{cases} -a-2b = 0\\4a-3b = 0\end{cases}\)

\(a = -2b

-3b+4(-2b) = 0

-11b = 0

b = 0

a = 0\)


0 nie jest w dziedzinie więc coś robię źle:/ co?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

e tam , zaraz źle ! Nawet w liczbach zespolonych zdarzają się równania sprzeczne . Ale tak na prawdę, to nie mam pewności. Dawno się tym nie zajmowałam .
ODPOWIEDZ