Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
Czakon
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 04 paź 2009, 14:41
Post
autor: Czakon »
Bardzo prosze zeby ktos madry rozwiazal mi to zadanie bo ja sobie ni radze
:
Ile trzeba wziasc 30 procentowego kawsu , a ile 60 procentowego kwasu aby po zmieszaniu otrzymac 200g roztworu 40 procentowego????
Bardzo bede wdzieczny jesli ktos mi pomoze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
-
Kontakt:
Post
autor: domino21 »
x - ilość kwasu 30%
200-x - ilość kwasu 60%
\(0,3x+0,6(200-x)=0,4\cdot 200
0,3x+120-0,6=80
0,3x=40
x=\frac{400}{3} g\)
odp: należy wziąć \(\ \frac{400}{3} g\\) kwasu 30% i \(\ \frac{200}{3} g\\) kwasu 60%
-
Czakon
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 04 paź 2009, 14:41
Post
autor: Czakon »
Dzieki Ci bardzo;))))