Matura - temat ogólny.

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Re: Matura - temat ogólny.

Post autor: wsl1993_ »

oby. ale jeszcze lepiej by było jakby środa była "naszym" dniem :D (przynajmniej dla mnie)
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
Lisu
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 26 lut 2012, 22:51

Post autor: Lisu »

policzylem sobie pkty za 1 czesc : od 10 do 14 pktow na 20.Wiec mam nadzieje ze dostane 11 pktow z wypracowania i zdam. Omg a jak nie zdam.. To nawet 100% z matmy r nie pomoze
ej tak apropo, wy sie odwolywaliscie do calosci utworu? Ja tylko napisaalem ze lecka pochodzi z arystokracji i to wszystko. Duzo mozna stracic?
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Post autor: wsl1993_ »

no ja trochę więcej pisałem, że nie potrafiła pokochać Wokulskiego, że nie mogła się odnaleźć w sytuacji kiedy jej rodzina przechodziła kryzys finansowy i ogólnie porównałem ją do lalki (możemy obdarzyć ją uczuciami, jednak ona nigdy ich nie odwzajemni)

Moim zdaniem max 2-4 pkt'y
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
lukasek93
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 wrz 2011, 16:56

Post autor: lukasek93 »

Apropo matmy na poziomie rozszerzony, czego się spodziewacie ;) ? Co można uznać za pewniak ? Funkcja kwadratowa, wielomiany, wartość bezwzględna ?
Jakie są Wasze typy ;d ?
daanielooo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 18 wrz 2011, 10:14
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: daanielooo »

Nie ma pewniaków
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Post autor: kamil13151 »

Będzie moment bezwładności figury w jakiejś izometrii. ; P
mmk
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 01 lis 2011, 20:51
Podziękowania: 8 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re:

Post autor: mmk »

kamil13151 pisze:Będzie moment bezwładności figury w jakiejś izometrii. ; P
Śmiejcie się śmiejcie, a na fizyce rozszerzonej bardzo możliwe że moment bezwładności się pojawi. :-P
standbyme
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 maja 2012, 20:08
Płeć:

Post autor: standbyme »

odnośnie rozszerzonej matmy,
wydaje Wam się, że z prawdopodobieństwa mogą znów dać zadanie z kostką?
2 lata pod rząd było teraz, myślicie że znów to samo?
pytam, bo i w 2010 i w 2011 miałem problem zeby rozwiazac
Awatar użytkownika
denatlu
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1107
Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
Lokalizacja: Lublin
Podziękowania: 145 razy
Otrzymane podziękowania: 344 razy
Płeć:

Post autor: denatlu »

trzeba obliczyć prawdopodobieństwo występowania zadań z prawdopodobieństwa z kostką od 2008 włącznie i będzie można wtedy gdybać, wystąpi czy może czy nie :D
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
sagittariuse
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 18 mar 2012, 17:04
Płeć:

Re: Matura - temat ogólny.

Post autor: sagittariuse »

Hm co do tego z 2010 roku, w którym trzeba było obliczyć prawdopodobieństwo, że suma kwadratów wyrzuconych oczek w 3 rzutach będzie podzielna przez 3 to sprawdzałem w wynikach maturalnych statystykę tego zadania po tym, jak mój nauczyciel stwierdził, że tego nie da się rozwiązać normalnie, bo co to za metoda :d Zadanie to rozwiązało 0.29% uczniów zdających tą maturę i ciekawe, bo przeglądając tutaj arkusze z 2008 roku natknąłem się na 100% identyczne zadanie w jakimś rozszerzeniu, co układał serwis albo cke/oke xD Mogliby w tym roku dać jakiś standard ^^
rlk120
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 17 gru 2011, 20:13
Płeć:

Post autor: rlk120 »

Akurat tamto zadanie było dość łatwe, nawet jak się nie miało "dobrego" sposobu to można było wypisać po prostu jak np tutaj: http://matematyka.pisz.pl/strona/2521.html
standbyme
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 maja 2012, 20:08
Płeć:

Post autor: standbyme »

To ja zdecydowanie poprosze inne zadanie niz kostke. Kule I inne sprawki, byle nie kostka
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re: Matura - temat ogólny.

Post autor: kamil13151 »

jak mój nauczyciel stwierdził, że tego nie da się rozwiązać normalnie
Jak nie da jak da, i nie trzeba nic rozpisywać, wystarczy zauważyć jakie reszty daje kwadrat liczby naturalnej przy dzieleniu przez 3. Dla mnie kostka jak najbardziej.
jerzyjerzowski55
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 392
Rejestracja: 07 lut 2012, 18:47
Podziękowania: 175 razy

Post autor: jerzyjerzowski55 »

To powodzenia wszystkim, niedziękujcie.
azorp12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 21 gru 2011, 08:51

Re: Re:

Post autor: azorp12 »

mmk pisze:
kamil13151 pisze:Będzie moment bezwładności figury w jakiejś izometrii. ; P
Śmiejcie się śmiejcie, a na fizyce rozszerzonej bardzo możliwe że moment bezwładności się pojawi. :-P
Właśnie mam cichą nadzieję że w piątek na fizyce będą bryły sztywne bo akurat ten dział jest moją mocną stroną :D No i oczywiście też mam nadzieję że będzie efekt fotoelektryczny, coś z prądu optyka i coś z astronomii :) A co do jutrzejszej matematyki rozszerzonej to praktycznie wszystkiego można się spodziewać. Mam nadzieję że będą to zadania typowe, aczkolwiek na odpowiednim poziomie wymagające trochę myślenia a nie tylko zastosowania odpowiedniego schematu :) Myślę że te wszystkie rozwiązane próbne arkusze zaprocentują jutro na maturze :)
ODPOWIEDZ