Równanie zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia27792
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 13 paź 2010, 19:28
Podziękowania: 18 razy

Równanie zespolone

Post autor: kasia27792 »

Rozwiązać równanie:

\(4x^3-8i=0\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(x^3=2i=2e^{i\frac{\pi}{2}}
x_1=\sqrt[3]{2}e^{i\frac{\pi}{6}}
x_2=\sqrt[3]{2}e^{i\frac{5\pi}{6}}
x_3=\sqrt[3]{2}e^{i\frac{9\pi}{6}}\)
kasia27792
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 13 paź 2010, 19:28
Podziękowania: 18 razy

Post autor: kasia27792 »

Prosiłabym o rozpisanie tego.
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

ODPOWIEDZ