Nierówność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 434
- Rejestracja: 21 lis 2011, 17:38
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 221 razy
- Płeć:
Re: Nierówność
\(\frac{x}{x-5} \ge \frac{1}{2}
(x+5)2(x-5) \ge 0
x \in (- \infty ;-5> \cup (5;+ \infty )\)
(x+5)2(x-5) \ge 0
x \in (- \infty ;-5> \cup (5;+ \infty )\)
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2012, 11:58 przez maqok, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Nierówność
\(x \neq 5
\frac{x}{x-5} \ge 0.5 /*2
\frac{2x}{x-5} \ge 1
\frac{2x-x+5}{x-5} \ge 0
\frac{x+5}{x-5} \ge 0
(x+5)(x-5) \ge 0
x_1=5 \vee x_2=-5
x \in (- \infty ,-5> \cup <5, \infty )
x \in (- \infty ,-5> \cup <5, \infty ) \wedge x \neq 5
x \in (- \infty ,-5> \cup (5, \infty )\)
\frac{x}{x-5} \ge 0.5 /*2
\frac{2x}{x-5} \ge 1
\frac{2x-x+5}{x-5} \ge 0
\frac{x+5}{x-5} \ge 0
(x+5)(x-5) \ge 0
x_1=5 \vee x_2=-5
x \in (- \infty ,-5> \cup <5, \infty )
x \in (- \infty ,-5> \cup <5, \infty ) \wedge x \neq 5
x \in (- \infty ,-5> \cup (5, \infty )\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya