VII próbna matura 2012 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

VII próbna matura była:

Podstawa - łatwa
4
8%
Podstawa - normalna
6
12%
Podstawa - trudna
2
4%
Rozszerzenie - łatwa
4
8%
Rozszerzenie - normalna
15
30%
Rozszerzenie - trudna
19
38%
 
Liczba głosów: 50

rkuku
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 29 maja 2011, 18:43

Post autor: rkuku »

Wkradł się błąd, miało być LM
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kamil13151 »

rkuku pisze:Wkradł się błąd, miało być LM
a jak definiujesz, że odcinek dzieli romb na połowy?
maniaq
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 07 kwie 2011, 19:24
Płeć:

Post autor: maniaq »

zrobiłem całą r - wszystko zrobione oprócz zadania z planimetrii i prawdopodobieństwa(źle policzyłem zdarzenia sprzyjające - zacząłem bawić się z silniami zamiast... ). Co do zadania nr 7 mam pytanko a dokładniej sposobu nr II ponieważ też tak próbowałem zrobić, skąd wiadomo że kąt LKM jest prosty??:) Czy na maturze jeżeli to zauważę to trzeba udowodnić czy ,,jak widać" ;)
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Post autor: kamil13151 »

Musisz to udowodnić, w rombie przekątne przecinają się pod kątem prostym, a jako iż te dwie proste są równoległe do przekątnych, więc też się przecinają pod kątem prostym.
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re: VII próbna matura 2012 z zadania.info

Post autor: kamil13151 »

@rkuku podsunąłeś mi pomysł.

Na początku zauważamy, że zachodzi:
\(\frac{|AB|}{|BM|} \cdot \frac{|MC|}{|CD|} \cdot \frac{|DL|}{|LA|} =1\)
Zatem z twierdzenia Cevy wnioskujemy, że odcinek \(LM\) przechodzi przez środek przekątnych.
Jeżeli \(LM\) jest jedną z przekątnych to z tw. o środkowych dzieli romb na figury o równych polach (przekątne przecinają się w połowie swych długości).
Niech \(LM\) nie będzie przekątną rombu oraz niech \(O\) będzie obrotem o \(180^{\circ}\) względem środka rombu (oznaczmy jako \(S\)). Obrót ten przekształca figurę \(LMCD\) na figurę \(ABML\), stąd figury są przystające, a zatem mają równe pola, dlatego odcinek \(LM\) dzieli romb na figury o równych polach.
rkuku
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 29 maja 2011, 18:43

Re: VII próbna matura 2012 z zadania.info

Post autor: rkuku »

Cała przyjemność po mojej stronie. Czy uzasadnienie równości odpowiednich boków i kątów wystarczy żeby stwierdzić że oba czworokąty są przystające? (chodzi mi o niewgłębianie się w izometrię)
Anne18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 18 cze 2011, 14:40
Podziękowania: 74 razy
Płeć:

Post autor: Anne18 »

zad 23 z podstawy potrzebuje pomoże ktoś?
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: VII próbna matura 2012 z zadania.info

Post autor: josselyn »

\(\overline{\overline{ \Omega }}=49=7*7
\overline{\overline{A}} =21\)

\(2: -1
3: -1, -2
4:-1,-2,-3
5. -1, ...,-4
6:-1,....,-5
7: -1,....,-6
1+2+3+4+5+6=21
P(A)= \frac{21}{49}= \frac{3}{7}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
SlyS
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 22 kwie 2012, 18:07
Płeć:

Re: VII próbna matura 2012 z zadania.info

Post autor: SlyS »

Mam pytanie tylko niezwiązane z ta maturą.Czy kąty dwuścienne w graniastosłupie trójkątnym są to kąty takie jak w podstawie ma ten graniastosłup?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Kąty dwuścienne między ścianami bocznymi są tej samej miary,co kąty trójkąta w podstawie.
Kąty dwuścienne podstawy z ścianą boczną mają 90 stopni.
Rozważam graniastosłup prosty.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Jeśli graniastosłup jest prosty, czyli ściany boczne są do płaszczyzn podstaw prostopadłe, to kąty dwuścienne między sąsiednimi ścianami bocznymi są równe kątom między krawędziami podstawy na płaszczyźnie podstawy. Czyli- kątom wewnętrznym trójkąta podstawy.
szamma93
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 kwie 2012, 17:13
Płeć:

Re: VII próbna matura 2012 z zadania.info

Post autor: szamma93 »

mam serdeczna prosbe,aby ktos mi podpowiedzial jak sie zabrac za zadanko 3 z pr,te z cieciwami bo kompletnie nie mam pojecia jak sie rozwiazuje:(
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re: VII próbna matura 2012 z zadania.info

Post autor: kamil13151 »

szamma93 pisze:mam serdeczna prosbe,aby ktos mi podpowiedzial jak sie zabrac za zadanko 3 z pr,te z cieciwami bo kompletnie nie mam pojecia jak sie rozwiazuje:(
Przeczytaj wszystko co tutaj jest http://pl.wikipedia.org/wiki/Sieczna
szamma93
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 kwie 2012, 17:13
Płeć:

Re: VII próbna matura 2012 z zadania.info

Post autor: szamma93 »

aa to wszystko jasne,dziekuje;)szkoda ze nie wszystko jest na karcie wzorow
Kanodelo
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 145
Rejestracja: 09 cze 2011, 09:23
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 84 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Kanodelo »

Mam pytanie do zad 3 z rozszerzenia, z czego wynika, że odcinki AS i BS są równe?
Bo w linku podanym wyżej z tw o siecznej okręgu przechodzącej przez pkt wynika, że pozostają one w jednakowym stosunku, ale dlaczego akurat w tym przypadku są równe?
ODPOWIEDZ