Prostokat, twierdzenie Talesa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 02 sty 2012, 18:11
- Podziękowania: 10 razy
- Płeć:
Prostokat, twierdzenie Talesa
Przez wierzchołek C prostokąta ABCD poprowadzono prostą, która przecięła proste AB i AD w punktach K i L odpowiednio. Wykaż, że |AB| + |AD-|= 1 |AK | |AL| .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Proszę o pomoc...
chyba chodzilo o zad 25 z http://pdf.zadania.info/87340.pdf
\(|DC|=|AB|=c
|CB|=|AD|=b
|BK|=d
|LD|=a\)
twierdzenie Talesa
\(\frac{a}{a+b} = \frac{c}{c+d}\)
\(L=\frac{c}{c+d} + \frac{b}{a+b}= \frac{a}{a+b}+ \frac{b}{a+b}= \frac{a+b}{a+b}=1\)
\(|DC|=|AB|=c
|CB|=|AD|=b
|BK|=d
|LD|=a\)
twierdzenie Talesa
\(\frac{a}{a+b} = \frac{c}{c+d}\)
\(L=\frac{c}{c+d} + \frac{b}{a+b}= \frac{a}{a+b}+ \frac{b}{a+b}= \frac{a+b}{a+b}=1\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya