Studiowanie matematyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 17 kwie 2012, 17:07
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Studiowanie matematyki
Witam, jak wyglądają studia matematyki na Politechnice Krakowskiej?
Czy warto (chodzi mi o specjalność finansową )
Jak potem pracodawcy patrzą na dyplom PK? Mruczą coś, że to nie AGH lub UJ? Jak wyglądają perspektywy po tym kierunku? Ciężko znaleźć jakąś prace? Czy opłaca się studiować matmę czy lepiej coś innego?
z góry dzięki za wszystkie odp.
Czy warto (chodzi mi o specjalność finansową )
Jak potem pracodawcy patrzą na dyplom PK? Mruczą coś, że to nie AGH lub UJ? Jak wyglądają perspektywy po tym kierunku? Ciężko znaleźć jakąś prace? Czy opłaca się studiować matmę czy lepiej coś innego?
z góry dzięki za wszystkie odp.
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
Re: Studiowanie matematyki
Z prasy i prognos bierzacych wynika, ze bardzo dobrymi kierunkami sa kierunki techniczne studiowane na politechnikach. Bardzo dobrze platne sa stanowiska zwiazane z programowaniem, inzynieria procesowa itd.
Na pozostale pytania nie odpowiem, bo nie jestem studentem tamtej uczelni:) ale wiem, ze duzo ludzi wybiera matematyke finansowa i pewnie latwiej jest znalezc prace po takiej specjalizacji niz np na matematyce ogolnej itd.
Na pozostale pytania nie odpowiem, bo nie jestem studentem tamtej uczelni:) ale wiem, ze duzo ludzi wybiera matematyke finansowa i pewnie latwiej jest znalezc prace po takiej specjalizacji niz np na matematyce ogolnej itd.
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
ktore studia z matematyki (specjalizacji) nie sa pracochlonne?
Wydaje mi sie, ze najlatwiej zdobyc prace po specjalnosci matematyka finansowa lub stosowana (jesli chodzi o sama matme). Z teoretyczna hm nie jestem pewien.
''Z prasy biezacej'' (ktora np ja czytam) ''Rzeczpospolita'' pisze sie wiele o zarobkach ludzi po studiach informatycznych zwlaszcza po wspomnianym programowaniu.
Wydaje mi sie ze nauki stosowane, techniczne biora gore nad teoretycznymi.
Jesli chodzi o specjalnosc finansowa to poszedlem na jeden wyklad z ciekawosci i wogole mi sie to podobalo.....ale to jest kwestia zainteresowania.
Mysle, ze moze dobrym pomyslem byloby wybranie sie na ta politechnike i porozmawianie z kims na tej uczelni o mozliwosciach rozwoju, pracy itd. Na szczescie doczekalismy sie czasow kiedy uczelnie bija sie o studentow.
Sprobuj znalezc kontakt z kims z tej uczelni z tego kierunku. Mozesz takze sprawdzic strone Ministerstwa Nauki. Prawdopodobnie sama politechnika bedzie miala takze swoje statystyki
Wydaje mi sie, ze najlatwiej zdobyc prace po specjalnosci matematyka finansowa lub stosowana (jesli chodzi o sama matme). Z teoretyczna hm nie jestem pewien.
''Z prasy biezacej'' (ktora np ja czytam) ''Rzeczpospolita'' pisze sie wiele o zarobkach ludzi po studiach informatycznych zwlaszcza po wspomnianym programowaniu.
Wydaje mi sie ze nauki stosowane, techniczne biora gore nad teoretycznymi.
Jesli chodzi o specjalnosc finansowa to poszedlem na jeden wyklad z ciekawosci i wogole mi sie to podobalo.....ale to jest kwestia zainteresowania.
Mysle, ze moze dobrym pomyslem byloby wybranie sie na ta politechnike i porozmawianie z kims na tej uczelni o mozliwosciach rozwoju, pracy itd. Na szczescie doczekalismy sie czasow kiedy uczelnie bija sie o studentow.
Sprobuj znalezc kontakt z kims z tej uczelni z tego kierunku. Mozesz takze sprawdzic strone Ministerstwa Nauki. Prawdopodobnie sama politechnika bedzie miala takze swoje statystyki
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
tak? hm ciekawe ''kreatywna intligencja'' moze chodzi o wysoce abstrakcyjne myslenie..kto wie
Ja osobiscie zawsze myslalem ze teoretyka jedyna droga jest pozostanie na uniwersytecie (jesli wogole to mozliwe) i tam skupienie sie na okreslonej dziedzinie i jej rozwijanie.
Ja osobiscie zawsze myslalem ze teoretyka jedyna droga jest pozostanie na uniwersytecie (jesli wogole to mozliwe) i tam skupienie sie na okreslonej dziedzinie i jej rozwijanie.
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 17 kwie 2012, 17:07
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Studiowanie matematyki
Właśnie chciałbym studiować matematykę na politechnice Krakowskiej, a potem wybrać specjalność :Matematyka w finansach i ekonomii. Lubię matematykę i ekonomię więc pomyślałem, że takie studia będą dla mnie odpowiednie bo podobno trzeba studiować to co sie lubi robić! Tylko boję się, że nie będzie po tym pracy. Tyle jest studentów ekonomi i finansów i rachunkowości... a nie chciałbym zostać nauczycielem.
Czy lepiej iść na jakiś typowo techniczny kierunek? (Mechanika i budowa maszyn, Automatyka i Robotyka)
Proszę o jakieś rady.
Czy lepiej iść na jakiś typowo techniczny kierunek? (Mechanika i budowa maszyn, Automatyka i Robotyka)
Proszę o jakieś rady.
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
Trzeba studiowac to co sie lubi. Zgadzam sie. Jesli Ciebie wlasnie interesuje taka specjalizacja to moim zdaniem powinienes sie na nia zdecydowac.
Kto wie jaki bedzie mial ksztalt bedzie mial rynek za te kilka lat kiedy skonczysz.
A interesuje Cie mechanika i budowa maszyn? automatyka i robotyka????? Wiesz jakie tam beda przedmioty? czy ktorys z nich Cie interesuje? Jaka jest rama programowa tych studiow itd? Tam chyba trzeba robic laboratoria itd. Z drugiej strony techniczne kierunki sa dzis zdecydowanie najpopularniejsze.
Dla mnie np fascynujaca jest cybernetyka...ale to juz inny rozdzial.
Kto wie jaki bedzie mial ksztalt bedzie mial rynek za te kilka lat kiedy skonczysz.
A interesuje Cie mechanika i budowa maszyn? automatyka i robotyka????? Wiesz jakie tam beda przedmioty? czy ktorys z nich Cie interesuje? Jaka jest rama programowa tych studiow itd? Tam chyba trzeba robic laboratoria itd. Z drugiej strony techniczne kierunki sa dzis zdecydowanie najpopularniejsze.
Dla mnie np fascynujaca jest cybernetyka...ale to juz inny rozdzial.
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
po matematyce finansowej? wydaje mi sie, ze nie.
po astronomii?? nie mam zdania.
po astronomii?? nie mam zdania.
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Ja skończyłam matematykę kilka lat temu i mogę Ci powiedzieć, że pracy powinieneś zacząć szukać już w czasie studiów.
Studia matematyczne są ciężkie, jednak z perspektywy czasu poszerzyły moją wiedzę matematyczną.
Studia matematyczne są ciężkie, jednak z perspektywy czasu poszerzyły moją wiedzę matematyczną.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
studia matematyczne sa baaaardzo ciezkie Zgadzam sie z Josselyn.
Oczywiscie znajomosc jezykow obcych bardzo wskazana
Oczywiscie znajomosc jezykow obcych bardzo wskazana
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Na pewno. Ja prace mgr pisałam z literatury angielskiej i rosyjskiej, bo polskiej nie było.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
ja pracuje tylko na angielskiej i szwedzkiej wiec czasem nawet nie mam pojecia jakie sa polskie odpowiedniki tych nazw po polsku co moze tez nie jest dobre
A z czego pisalas jesli moge spytac?
A z czego pisalas jesli moge spytac?
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)