indukcja matematyczna sprawdzenie

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
rayman
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 797
Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 310 razy

indukcja matematyczna sprawdzenie

Post autor: rayman »

gdzies robie blad, czy ktos moze to sprawdzic

udowodnij ze \(1(1!)+2(2!)+...+n(n!)=(n+1)!-1, \forall n\in\mathbb{N}\)

\(n=1
1=(1+1)!-1=1\)


\(n=k, k\in\mathbb{N}\)

\(1(1!)+2(2!)+...+k(k!)=(k+1)!-1\)

\(n=k+1\)

\(1(1!)+2(2!)+...+k(k!)+(k+1)((k+1)!)=(k+1+1)!-1\)

\((k+1)!-1+(k+1)((k+1)!)=(k+1+1)!-1\)

\((k+1)!(1-1+k+1)=(k+2)!-1\)
ale

\((k+1)!(k+1) \neq (k+2)!-1\)

gdzie jest blad?
dzieki
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: indukcja matematyczna sprawdzenie

Post autor: josselyn »

\(1*1+2*2!+ +n*n!+(n+1)*(n+1)!=(n+1)!-1+(n+1)(n+1)!=(n+2)(n+1)!-1=(n+2)!-1\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Post autor: josselyn »

zle wyciagnales przed nawias
w nawiasie powinno byc (k+2) poza nawiasem -1
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
Awatar użytkownika
rayman
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 797
Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 310 razy

Re: indukcja matematyczna sprawdzenie

Post autor: rayman »

josselyn pisze:\((n+1)!-1+(n+1)(n+1)!=(n+2)(n+1)!-1\)
a pozniej
\((n+2)(n+1)!-1=(n+2)!-1\)
jak zrobilas to przejscie? moglabys rozpisac?
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2012, 14:13 przez rayman, łącznie zmieniany 1 raz.
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Post autor: josselyn »

\((n+1)!=1*2* ...*n*(n+1) /*(n+2)
(n+1)!(n+2)=1*2* ...*n*(n+1)*(n+2)\)

prawa strona
\(1*2* ...*n*(n+1)*(n+2)=(n+2)!\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
ODPOWIEDZ