Wyznacz x, dla którego liczby: (x−1)(x+1) ; 2(x−2)^2 ; 2x^2−11(x−1) w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz pierwszy wyraz ciągu oraz jego różnicę.
Powinnam najpierw wyliczyć tak np. (x−1)(x+1)= x2−1 i tak z każdym przykładem ?
Ciąg arytmetyczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Różnica musi być stała.
2x^2 - 11(x-1) - 2(x-2)^2 = 2(x-2)^2 - (x-1)(x+1)
oblicz x,a następnie podstaw do wzorów na
a1=(x-1)(x+1)
a2=2(x-2)^2
a3=2x^2-11(x-1)
odejmij a2 - a1 i masz różnicę r.
Dla pewności oblicz a3-a2 i zobacz czy dostaniesz tę samą różnicę.
2x^2 - 11(x-1) - 2(x-2)^2 = 2(x-2)^2 - (x-1)(x+1)
oblicz x,a następnie podstaw do wzorów na
a1=(x-1)(x+1)
a2=2(x-2)^2
a3=2x^2-11(x-1)
odejmij a2 - a1 i masz różnicę r.
Dla pewności oblicz a3-a2 i zobacz czy dostaniesz tę samą różnicę.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.