Wykaż, że suma dowolnej liczby dodatniej i jej odwrotności jest nie mniejsza od 2
\(x \in R^+\)
\(x- \frac{1}{x} \ge 2\)
\(x^2 - 2x - 1 \ge 0\)
\(x1 = 1 - \sqrt{2}\) x1 nie spełnia warunku \(x \in R^+\) więc nie jest brane pod uwagę
\(x2 = 1 + \sqrt{2}\)
\(x \in ( 1+ \sqrt{2} , \infty ) \Rightarrow x - \frac{1}{2} \ge 2\)
Czy to jest dobrze, czy żeby było dobrze musiałabym narysować wykres funkcji? Jeżeli musiałabym narysować wykres funkcji to jak miałby on wyglądać? Byłaby to normalna parabola z ramionami do góry i miejscami zerowymi takimi jak x1 i x2 ? Coś dodatkowo musiałabym na niej zaznaczać?
Wykaż, że suma dowolnej liczby dodatniej i jej odwrotności..
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Wykaż, że suma dowolnej liczby dodatniej i jej odwrotnoś
\(x- \frac{1}{x} \ge 2\)
lewa do wspolnego mianownika
\(\frac{x^2+1}{x} \ge 2\) /\(*x \neq 0\) ,\(x>0\)
\(x^2+1 \ge 2x\)
\(x^2-2x+1 \ge 0\)
\((x-1)^2 \ge 0\)
lewa do wspolnego mianownika
\(\frac{x^2+1}{x} \ge 2\) /\(*x \neq 0\) ,\(x>0\)
\(x^2+1 \ge 2x\)
\(x^2-2x+1 \ge 0\)
\((x-1)^2 \ge 0\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya