1. Na konferencji zaplanowano wystąpienie pięciu specjalistów: biologa, genetyka, ekologa, prawnika, i etyka. Na ile sposobów można zaplanować kolejność ich wystąpienia jeśli:
a) kolejność jest dowolna
b) ekolog musi wystąpić jako pierwszy
c) bezpośrednio po prawniku wystąpi etyk
d) prawnik i genetyka nie powinni mówić jeden po drugim?
2. Ile liczb trzycyfrowych można utworzyć z cyfr 1, 2, 3, 4, 5, 6, jeśli:
a) w żadnej liczbie nie wystąpi cyfra 1
b) w każdej liczbie wystąpi cyfra 5
c) liczby te mają być większe od 150
d) liczby te mają być mniejsze od 456
Rozważ 2 warianty, w liczbach cyfry nie mogą się powtarzać i mogą się powtarzać.
3. Na ile sposobów na ławce może usiąść 11 graczy piłki nożnej jeśli:
a) usadzamy ich losowo
b) bramkarz usiądzie jako pierwszy
c) bramkach i środkowy napastnik nie usiądą obok siebie?
Reguła mnożenia- zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Reguła mnożenia- zadania
Nie przejmuj się, jeżeli masz problemy z matematyka. Zapewniam Cię, że ja mam jeszcze większe.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
a)
5!=120 sposobów
b)
4!=24 sposoby
c)
3!=6 sposobów i prawnik a za nim etyk mogą zająć miejsca 1i 2lub 2 i 3 lub 3 i 4 lub 4 i 5
Stąd jest 6*4=24 sposoby.
d)
5!-24 możliwości z zadania c,ale jeszcze raz 24 trzeba odjąć,żeby uwzględnić oba możliwe porządki
przemawiania (prawni-etyk oraz etyk-prawnik)
Jest więc 120-48=72 sposoby.
a)
5!=120 sposobów
b)
4!=24 sposoby
c)
3!=6 sposobów i prawnik a za nim etyk mogą zająć miejsca 1i 2lub 2 i 3 lub 3 i 4 lub 4 i 5
Stąd jest 6*4=24 sposoby.
d)
5!-24 możliwości z zadania c,ale jeszcze raz 24 trzeba odjąć,żeby uwzględnić oba możliwe porządki
przemawiania (prawni-etyk oraz etyk-prawnik)
Jest więc 120-48=72 sposoby.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
2.
a)
Cyfry nie powtarzają się
\(5\cdot4\cdot3=60\)
Cyfry mogą się powtarzać
\(5\cdot5\cdot5=125\)
b)
Piątkę ustawiamy na dowolnym miejscu, na pozostałych- dowolną cyfrę
Cyfry nie powtarzają się
\(3\cdot5\cdot4=60\)
Cyfry mogą się powtarzać
\(3\cdot6\cdot6=108\)
c)
Cyfry nie powtarzają się
Jeśli na miejscu setek weźmiemy 2, 3, 4, 5 lub 6, to
\(5\cdot5\cdot4=100\)
Jeśli na miejscu setek weźmiemy 1 a na miejscu dziesiątek 5 lub 6, to
\(1\cdot2\cdot4=8\)
Razem
\(100+8=108\)
Cyfry mogą się powtarzać
Jeśli na miejscu setek weźmiemy 2, 3, 4, 5 lub 6, to mamy \(5\cdot6\cdot6\) liczb.
Jeśli na miejscu setek weźmiemy 1, a na miejscu dziesiątek 5 lub 6, to mamy \(1\cdot2\cdot6\) liczb
Razem:
\(5\cdot6\cdot6+1\cdot2\cdot6=180+12=192\)
a)
Cyfry nie powtarzają się
\(5\cdot4\cdot3=60\)
Cyfry mogą się powtarzać
\(5\cdot5\cdot5=125\)
b)
Piątkę ustawiamy na dowolnym miejscu, na pozostałych- dowolną cyfrę
Cyfry nie powtarzają się
\(3\cdot5\cdot4=60\)
Cyfry mogą się powtarzać
\(3\cdot6\cdot6=108\)
c)
Cyfry nie powtarzają się
Jeśli na miejscu setek weźmiemy 2, 3, 4, 5 lub 6, to
\(5\cdot5\cdot4=100\)
Jeśli na miejscu setek weźmiemy 1 a na miejscu dziesiątek 5 lub 6, to
\(1\cdot2\cdot4=8\)
Razem
\(100+8=108\)
Cyfry mogą się powtarzać
Jeśli na miejscu setek weźmiemy 2, 3, 4, 5 lub 6, to mamy \(5\cdot6\cdot6\) liczb.
Jeśli na miejscu setek weźmiemy 1, a na miejscu dziesiątek 5 lub 6, to mamy \(1\cdot2\cdot6\) liczb
Razem:
\(5\cdot6\cdot6+1\cdot2\cdot6=180+12=192\)
2.
d)
Cyfry nie powtarzają się
Jeśli na miejscu setek mamy 1, 2 lub 3, to
\(3\cdot5\cdot4=60\)
Jeśli na miejscu setek mamy 4, to na miejscu dziesiątek 1, 2 lub 3
\(1\cdot3\cdot4=12\)
Razem
\(60+12=72\)
Cyfry mogą się powtarzać
Jeśli na miejscu setek mamy 1, 2 lub 3
\(3\cdot6\cdot6=108\)
Jeśli na miejscu setek mamy 4, a na miejscu dziesiątek 1, 2, 3 lub 4
\(1\cdot5\cdot6=30\)
Jeśli na pierwszych miejscach mamy 45, to na miejscu jedności 1, 2, 3, 4 lub 5
Razem
\(108+30+5=143\)
d)
Cyfry nie powtarzają się
Jeśli na miejscu setek mamy 1, 2 lub 3, to
\(3\cdot5\cdot4=60\)
Jeśli na miejscu setek mamy 4, to na miejscu dziesiątek 1, 2 lub 3
\(1\cdot3\cdot4=12\)
Razem
\(60+12=72\)
Cyfry mogą się powtarzać
Jeśli na miejscu setek mamy 1, 2 lub 3
\(3\cdot6\cdot6=108\)
Jeśli na miejscu setek mamy 4, a na miejscu dziesiątek 1, 2, 3 lub 4
\(1\cdot5\cdot6=30\)
Jeśli na pierwszych miejscach mamy 45, to na miejscu jedności 1, 2, 3, 4 lub 5
Razem
\(108+30+5=143\)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
2)
Rozważam liczby o różnych cyfrach.
a)Bez cyfry 1 jest
\(5\cdot 4\cdot 3=60\)
b)Z cyfrą 5
\(3\cdot 5\cdot 4=60 liczb\)
c) Większe od 150
\(152,153,154,156,162,163,164,165,------8 \;\;liczb\)
Pozostałych jest jeszcze
z 2 na początku 5*6=20
z 3 na początku 5*6=20
.....
....
z 6 też 20
Razem jest
\(8+5\cdot 20=108\;liczb\)
d)
Mniejsze od 456:
451,452,453,
412,413,415,416
421,423,425,426
431,432,435,436,
Masz 15 liczb z 4 na początku.
Analogicznie liczysz z 3 na początku
\(5\cdot 4=20\)
Z 2 na początku też 20 liczb
Z 1 na początku jest też 20 liczb.
Razem jest ich
\(15+3\cdot 20=75\;\;liczb\)
Rozważam liczby o różnych cyfrach.
a)Bez cyfry 1 jest
\(5\cdot 4\cdot 3=60\)
b)Z cyfrą 5
\(3\cdot 5\cdot 4=60 liczb\)
c) Większe od 150
\(152,153,154,156,162,163,164,165,------8 \;\;liczb\)
Pozostałych jest jeszcze
z 2 na początku 5*6=20
z 3 na początku 5*6=20
.....
....
z 6 też 20
Razem jest
\(8+5\cdot 20=108\;liczb\)
d)
Mniejsze od 456:
451,452,453,
412,413,415,416
421,423,425,426
431,432,435,436,
Masz 15 liczb z 4 na początku.
Analogicznie liczysz z 3 na początku
\(5\cdot 4=20\)
Z 2 na początku też 20 liczb
Z 1 na początku jest też 20 liczb.
Razem jest ich
\(15+3\cdot 20=75\;\;liczb\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.