3zadania: masa,pęd,moc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
JohnyMielony
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 kwie 2012, 16:20

3zadania: masa,pęd,moc

Post autor: JohnyMielony »

Witam. Mam 3 zadania. Bardzo pilne. Niestety nie potrafie ich zrobic. Pomozcie

1.Pocisk o masie 10 g lecacy z predkoscia 600 m/s przebija drewniany kloc o masie 1.5 kg a nastepnie leci z predkoscia 200 m/s oblicz koncowa predkosc drewnianego kloca.
2. Na wozek o masie 100 kg wskoczyl chlopiec o masie 50 kg biegnacy z predkoscia 7,5 m/s. Oblicz energie kinetyczna wozka z chlopcem.
3.Jaka prace wykonal silnik samochodu marki polonez jezeli w ciagu 2 godzin pokonal droge 240 km, a jego srednia moc wynosila 50 kW ? Podaj wartosc sredniej sily oporu ruchu. POMOCY !!!!!
Potrzebne najlepiej na jutro.
tp1234
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 02 lis 2011, 16:19
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: tp1234 »

1
Mp*Vop=Mk*Vk+Vp*Mp
Mp-masa pocisku=0,01kg
Vop=prędkość początkowa pocisku=600
Mk-masa klocka 1,5
Vk-prędkość klocka
Vp-prędkość pocisku po przejściu przez klocek=200
2)
podobnie jak pierwsze
3)
P=W/t
W=7200*50kW=360000000J
W=F*S
F=W/s
F=360000000/240000
F=1,5 kN
JohnyMielony
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 kwie 2012, 16:20

Post autor: JohnyMielony »

3 wiem ze jest dobrze ale co do 1 to sie raczej zastanawiam bo patrzylem na internecie to po dlugich poszukiwaniach znalazlem ten przyklad i dalem jeszcze znajomym zeby zrobili i kazdy robil to tak.
p1=600 m/s
p2=200 m/s
p3= ?
m=1.5 kg
v=?
p1=p2+p3
P=m*v
p3=p1-p2
p3=(p1-p2)/m
P3=(6-2)/1,5 = 2,66 w zaokragleniu 3 m/s
I bardziej to mi sie wydaje poprawne :)
JohnyMielony
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 kwie 2012, 16:20

Post autor: JohnyMielony »

i wg. tego co ty zrobiles ( nie wiem skad wzial ci sie taki wzor nawet ) jak sie podstawi to wszystko do wzoru to predkosc wychodzi ujemna :) wiec jest ten przyklad w 100 % zle zrobiony
ODPOWIEDZ