Ruch jednostajnie przyspieszony - zad.2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Ruch jednostajnie przyspieszony - zad.2

Post autor: RazzoR »

Pocisk wylatuje z lufy z szybkością V=700m/s.Oblicz czas przelotu pocisku przez lufę oraz wartość przyspieszenia w lufie wiedząc ze długość L jest równa 70cm.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(L=s=\frac{at^2}{2}\)
\(a=\frac{v}{t}\)

\(s=\frac{\frac{v}{t}\cdot t^2}{2}=\frac{vt}{2}\ \ \Rightarrow\ \ t=\frac{2s}{v}
t=\frac{2\cdot 0,7m}{700\frac{m}{s}}=0,002s\)


\(a=\frac{\Delta v}{\Delta t}=\frac{700\frac{m}{s}}{0,002s}=350000\frac{m}{s^2}\)
ODPOWIEDZ