ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kari
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 19 wrz 2009, 13:10

ciągi

Post autor: Kari »

liczby x-2, x+6 są w podanej kolejności pierwszym, drugim i trzecim wyrazem ciagu arytmetycznego. Oblicz x.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

Kari pisze:liczby x-2, x+6 są w podanej kolejności pierwszym, drugim i trzecim wyrazem ciagu arytmetycznego. Oblicz x.
jaki jest trzeci wyraz ciągu??
Kari
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 19 wrz 2009, 13:10

Post autor: Kari »

x-2, 3, x+6 taka kolejność ;]
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(a_2=\frac{a_1+a_3}{2}
3=\frac{x-2+x+6}{2}
2x+4=6
2x=2
x=1\)
ODPOWIEDZ