kula opisana na prostopadłoscianie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Asiek91
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 56
Rejestracja: 05 wrz 2009, 18:04

kula opisana na prostopadłoscianie

Post autor: Asiek91 »

Dany jest prostopadłoscian o wymiarach 6 cm, 4 cm i 12 cm. Oblicz długosć promienia kuli opisanej na tym graniastosłupie.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Oblicz przekątną prostopadłościanu. Promień kuli to połowa tej przekątnej.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Asiek91
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 56
Rejestracja: 05 wrz 2009, 18:04

Post autor: Asiek91 »

Wychodza mi wyniki z pierwiastkami, a tak być nie powinno, bo odp to 7 ;/
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(d=\sqrt{a^2+b^2+c^2}=\sqrt{36+16+144}=\sqrt{196}=14
R=\frac{1}{2}d=\frac{1}{2}\cdot 14=7\)
ODPOWIEDZ