Fizyka. Ruch

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia96175
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 01 sty 2011, 17:06
Podziękowania: 131 razy
Płeć:

Fizyka. Ruch

Post autor: kasia96175 »

Dwa pociągi jadą po sąsiednich torach jeden z prędkością \(54 \frac{km}{h}\), a drugi z prędkością \(72 \frac{km}{h}\) Oblicz wartość prędkości pierwszego pociągu względem drugiego, gdy :

a) poruszają się w tę samą stronę

b) poruszają się w przeciwne strony
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(a)v_{12}=v_1-v_2=54-72=-18\,km/h
b)v_{12}=v_1+v_2=54+72=126\,km/h\)
ODPOWIEDZ